Hasznos cikkek

Folyadékfogyasztás

krisztifeher_fitt
krisztifeher_fitt
2020.10.15 17:12
Folyadékfogyasztás

Igyál vizet!

A folyadékfogyasztás fontossága
A csapból is az folyik, hogy fogyassz elegendő folyadékot, de valahogy neked mégsem sikerül?????

Én is így voltam vele…

Hatás, mellékhatás
Ha nem iszol eleget (vizet v. natúr teát), akkor
- hiába szeded a legszuperebb vitamint, nem fog tudni felszívódni
- hiába keneget az arcodra legszuperebb hidratáló krémet, száraz marad a bőröd
- hiába sportolsz, izzadsz, nem tudnak távozni a méreganyagok…
- és nem utolsó sorban, sokkal fogékonyabb leszel a fertőzésekre, vírusokra… Nem véletlenül az a top instrukció minden náthaszerű betegségnél, hogy “igyál sok folyadékot!”.

Az én story-m:
Nekem így sikerül egy kicsit koordinálnom a napi vízfogyasztásomat:

* Letöltöttem egy alkalmazást, ami bizonyos időközönként figyelmeztet, hogy innom kell (én a Drink reminder-t használom, de van belőle számos más variáció). Kicsit kellemetlen, mikor “becsobogok” mondjuk a kasszánál a szupermarketben, de amúgy hajlamos lennék 4-5 órákat pötyögni a gép előtt egy korty nélkül

* Reggel kikelve az ágyból nem feltétlenül azért érzed úgy magad, mint a mosott …… lepedő, mert nem aludtál eleget, hanem valószínű, hogy csak dehidratált vagy. Próbáld ki, hogy felkelés után rögtön, ill. lefekvés előtt is megiszol egy nagy pohár vizet (én végigalszom az éjszakát mosdó látogatás nélkül, mert most biztos ezt mondod magadban.) 

Mi a napi folyadékszükséglet?
10 testsúlykilogrammonként legalább 4 dl az ajánlott mennyiség. Ha edzel, szaunázol ennél határozottan többre lenne szükséged. Illetve az is fontos, hogy ezt a mennyiséget oszd el a nap folyamán és ne egyszerre próbálj nagyobb mennyiségeket magadba préselni.

Meglátod, ha sikerül odafigyelned rá, szemmel látható és érezhető is lesz a különbség. Az első hatás egyébként, hogy elkezdesz egyre gyakrabban szomjas lenni, ami teljesen normális. Ezt követően a következő cél, hogy ne juss el a szomjúság érzetig, mert az már annak a jele, hogy ki vagy száradva. Ahogy az éhség esetében is, képesek vagyunk rá, hogy ezeket a természetes érzeteket a rohanó, rendszertelen életmódunk "segítségével" teljesen elnyomjuk. Ha újra elkezdjük érezni a világ legtermészetesebb éhség-, és szomjúságérzetét már jó úton haladunk.

A fotón látható nadrág: FRIDA BIKER