Hasznos cikkek

Metabolic Resistance Training

krisztifeher_fitt
krisztifeher_fitt
2020.10.15 17:12
Metabolic Resistance Training

A kedvenc edzéstípusom, az MRT, azaz Metabolic Resistance Training

Ezt az elnevezést sok évvel ezelőtt hallottam először, amikor egyik kollégám e új névvel ‘diagnosztizálta’ az akkor még gyerekcipőben járó funkcionális - HIIT edzésemet.

Mi az az MRT?
Rövid, de intenzív edzés, saját testsúlyos vagy szabadsúlyos funkcionális gyakorlatokkal, amelyek rövid pihenőidő (<30mp) beiktatásával követik egymást.
Lényege, hogy az intenzív gyakorlatok és a rövid pihenőidők felpörgetik az anyagcserét, ezáltal nem az edzés alatt elégetett kalóriát abszolút értékével lehet számolni, hanem egy hosszabb távú edzéshatással. Remekül edzi a kardiovaszkuláris rendszert (állóképesség fejlesztés), de a komplex gyakorlatok révén az izomerő is növekszik.

Az én tapasztalatom
Mint a táplálkozás-, úgy az edzés-tudományban is folyamatosan születnek újabb irányzatok, elméletek, módszerek. Az iskolában tanult hosszú, zsírégető-zónás kardió edzést teljesen ‘tudományosan’, pulzus-kontrolláltan évekig csináltam (70-90 perc, közepes intenzitás, vagyis napi 70 percet töltöttem a futógépen), nagyjából eredmény nélkül. 
Az eredmény elmaradása mellett viszont unalmas és motiválatlan is volt. Ez nem azt jelenti, hogy nem hatásos, csak nálam nem működött. Meg én szeretek kicsit belehalni… folyamatosan csak őrlángon lenni nekem szenvedés…

Edzéshatások:
Az anyagcsere felpörgetése olyan ‘mellékhatásokkal’ is jár, minthogy beleférnek a kihágások (=bezabálás), mert a többlet kalóriát már égeted is. (Feltételezve a kihágások nem napi előfordulását, mert az már nem kihágás????) Emellett diszkréten, de alakulnak az izmok is.


Mi a különbség a HIIT és az MRT között?
Nem sok… A HIIT (high intensity interval training) elnevezést eredetileg inkább kardió jellegű edzésekre használták, ahol ‘hegyek és völgyek’ váltják egymást, de mára sokkal elterjedtebb lett ez a mozaikszó az alacsony és magas intenzitású, rövid köröket váltogató funkcionális edzésekre is. Ezért használom én is inkább ezt az elnevezést a saját edzéseimre
#hiitmebabyonemoretime

Nálam ez az edzéstípus a tuti befutó
Próbáltam sok mindent, de ehhez az edzéshez valahogy mindig van kedvem: mert látom a végét, mert nincs 1000 ismétlésszám, mert a kardió gyakorlatoktól elindul az endorfin (boldogsághormon) termelés, mert hatásos és mert nem megy rá a fél napod (akár 30/40 perces etapok is eredményre vezetnek) 

Eddz velem otthon:
Komplett edzéseimet instrukciókkal, viccekkel, motívációval megtalálod itt: Légy Fitt online 
Itt a teremben tartott 60 perces óráimat igyekeztem a 4 fal közé hazavinni. Az oldalon 24 órás hozzáférést tudsz vásárolni 1-1 videómhoz, így az 1 órás programot akár 2 napra felosztva, 2x40 percben is elvégezheted (bemelegítés, nyújtás mindkét nap szükséges). Jó edzést!

Mit viselj edzés közben?
Természetesen a legizzasztóbb edzésekhez is a 2skin fitness ruháit választom, mert izzadva sem fázom bennük, (nincs az a kellemetlen érzés, tudod, hogy tiszta víz vagy és ráz a hideg), nem csúszik le, nem szorít és a vidám színek a hangulatomat is feldobják.


Edzőszett: Galactica fluo és Lumines sportmelltartó