Hasznos cikkek

Itt a futószezon

krisztifeher_fitt
krisztifeher_fitt
2020.10.15 17:12
Itt a futószezon

Kezdődik a futószezon!! Vágj bele Te is!

Nincs is jobb, mint a természetben, szabad levegőn mozogni. Tudod, az egészség megőrzéséhez minden nap kellene olyan tevékenységet végeznünk, amiben megizzadunk. Tavasztól őszig erre a futás/kocogás egy egyszerű és gazdaságos alternatíva.

Összeszedtünk néhány jó tanácsot kezdő futóknak.


Adj egy esélyt ennek a mozgásformának!

Monoton, unalmas? Változtasd az iramot egy-egy futóedzésen, válassz más-más helyszínt, indulj neki másik irányból a Margit-sziget körnek. Szerezz futótársakat, csatlakozz egy futókörhöz, vidd magaddal a kutyát, tűzz ki rövidtávú célokat (következő sarok, 10 fa, 5 villanyoszlop...)!

 

Egyébként az olyan monoton tevékenység, mint pl. a futás, aktiválja a jobb agyféltekét, és ezzel a kreatív gondolatokat, így nem csak testileg, lelkileg, hanem szellemileg is profitálhatsz belőle.

 

Ne feledd, fő a fokozatosság! Legyen sikerélményed, haladj lépésről-lépésre, apránként növeld a távot vagy az iramot!


Ha a fogyás (zsírégetés) a cél, lassabb tempóban, alacsony intenzitáson, de legalább 40 percig futkározz. Ha pedig az állóképesség fejlesztését tűzted ki célul, akkor rövidebb etapokat alkalmazz, esetleg szintkülönbséggel, vagy váltogass gyorsabb és lassabb szakaszokat (ezt hívjuk intervall edzésnek). A kettő kombinálásával változatossá és hatékonnyá teheted a testmozgást, így kisebb eséllyel adod fel ideje korán a projektet.

 

Ha tapasztalt futó vagy, tudod, hogy az elhatározáson kívül a megfelelő cipő és ruházat elengedhetetlen, ezek nélkül diszkomfortos, sőt egészségre ártalmas is lehet a szaladgálás.

 

Ha csak most szánnád rá magad erre az egyszerű, de mégis nagyszerű mozgásformára, akkor legyen ezek beszerzése az első lépés.

Vannak már dedikáltan futócipőkre specializált boltok, érdemes ezeket felkeresni és szakszerű instrukciók mellett kiválasztani és személyesen felpróbálni A cipőt. Ezen nem érdemes spórolni, hisz a hosszú távú egészséged a tét. Fontos a lábboltozat megfelelő alátámasztása (high arch) és a rugalmas talp a rázkódások felfogása, az ízületek kímélése érdekében. Semmiképpen ne szorítson, inkább válassz egy mérettel nagyobbat.

 

Ruházat esetén ugyanez a helyzet:

  • speciális, sportra tervezett anyagból készült ruhadarabokat válassz, ami elvezeti az izzadságot, így elkerülheted a meghűlést
  • lapos varratokkal, hogy ne dörzsölje ki a bőröd mozgás közben
  • legyen kényelmes, ne szorítson, de ne is csúszkáljon

Ha biztosra akarsz menni, válaszd a 2SKIN futóknak dedikált kollekciójának minőségi darabjait, amik maximális kényelmet biztosítanak, hogy tényleg csak a sportra koncentrálhass!

Sportolásnál is fontos a réteges és hőmérsékletnek megfelelő öltözködés, hűvösebb és nyárias napokra is találsz alternatívát a kínálatban (leggings 4 féle hosszban, thermo változatban, ujjatlan és hosszú ujjú felsőrészek, cipzáras pulóverek...)

 

 

Jó futást mindenkinek!